Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] prezentowali podobne i równie imponujące rezultaty w leczeniu. Naukowcy zostali zaskoczeni tym, że guzy kurczą się i hamowany jest postęp choroby. Większość uczestników badania, a dokładnie 47 uczestników terapii, wykazywało spadający poziom Prostate Specific Antigen (PSA), markera krwi wykorzystywanego do monitorowania raka prostaty. [...]
[...] Dostarczanie pięciu-sześciu posiłków dziennie jest lepszym rozwiązaniem dla kulturysty, który chce budować masę, niekoniecznie dla osoby odchudzającej się. Referencje, badania, literatura: Eric Ravussin Early Time-Restricted Feeding Reduces Appetite and Increases Fat Oxidation but Does Not Affect Energy Expenditure in [...]
[...] sami sobie zaprzeczają - w odstępie kilkunastu linijek twierdzą, iż ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej hamuje wytwarzanie kolagenu w miejscu zranienia, a chwilę później cytują badania , które mówią o tym, iż wodny ekstrakt z centella asiatica w postaci kremu czy żelu, powoduje nasilenie syntezy kolagenu, co przyspiesza gojenie się ran. [...]
[...] dożylne) nie są stanie poprawić syntezy białek mięśniowych. Identyczne progi dotyczą węglowodanów, tłuszczów, kreatyny czy nawet środków farmakologicznych. Referencje, badania, literatura: Blake B. Rasmussen, Kevin D. Tipton An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance [...]
[...] to jeszcze odpowiada za równowagę płynów i elektrolitów oraz ilość tkanki tłuszczowej. Nadmiar estradiolu sprzyja odniesieniu kontuzji, co wykazano w licznych badaniach. Przykładowo u kobiet uprawiających sport wysokie stężenie estrogenów może zwiększać ryzyko urazów z powodu zmniejszonego sieciowania włókienek i zwiększonej [...]
[...] BEVERAGES” – opracowanie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) na temat szkodliwości alkoholu i wywoływania przez niego różnych rodzajów raka wraz z odpowiednimi badaniami. http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol100E/mono100E-11.pdf Beata Sulikowska, Jacek Manitius „Kwasica metaboliczna” [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
[...] zasadzie można by klasyfikować np. hormon wzrostu jako męski, a kortyzol jako damski. Ale naukowcy „udowodnili”, że białko sojowe szkodzi No tak, ale… Istnieją pojedyncze badania (np. William J. Kraemera i in.), w których białko sojowe miało pewien wpływ na stężenie testosteronu u mężczyzn, gdy było podawane w dawce 20 g dziennie. Wziąłbym [...]
[...] 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). [...]
Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Nootropy to nowy rodzaj suplementów, które pomagają osiągnąć lepszą koncentrację i motywację, zminimalizować stres i nabrać większej pewności siebie. Nie trzeba żadnych badań, by stwierdzić, że współczesne społeczeństwo jest zestresowane. Panuje ogromna presja już od lat szkolnych, by osiągnąć jakiś status społeczny, wykształcenie, pozycję w [...]
[...] . Stężenie testosteronu jest w pewien sposób skorelowane z witaminą D, jednakże suplementacja witaminą D nie musi zwiększać ilości testosteronu wolnego i całkowitego (różne badania przyniosły odmienne wyniki). Najzdrowiej i najszybciej wyjść częściej na słońce, nie stosując filtrów: „Podczas krótkiej ekspozycji (15’) na [...]
[...] i czas trwania, aby zbadać długoterminowe zdrowie wegetarian i wegan. W związku z tym naukowcy postawili sobie za cel rozszerzenie swoich dotychczasowych zbiorów naukowych o badania długoterminowe. Długoterminowy wpływ diety roślinnej na nasze zdrowie Otyłość W 2006 roku, po przejrzeniu danych z 87 opublikowanych badań, autorzy Berkow i Barnard [...]
[...] jest bardzo inteligentny, nie tylko potrafi pozbyć się nadmiaru sodu, ale potrafi też kontrolować ilość przyjmowanego sodu w naszej diecie. Tezę tę potwierdzają liczne badania. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego UCD przeprowadzili badania, aby sprawdzić, w jakim stopniu nasz mózg decyduje o tym, ile sodu świadomie przyjmujemy z diety. [...]
[...] ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. Realne przykłady dają badania naukowe, np. Barbara J. Nicklas i wsp. wzięli pod uwagę 112 kobiet z nadwagą lub otyłością po menopauzie. Umieszczono je na 20 tygodni w grupach: diety (deficytu [...]
[...] trzymania planu dietetyczno-treningowego. Dla oceny otłuszczenia ustroju można skorzystać z pomiaru fałd tkanki tłuszczowej lub lustra. Niewiarygodne rezultaty dają badania BIA, w błąd wprowadzać może również metoda DEXA. Jeśli już stosujesz „agresywną masę”, to nie bazuj na produktach bogatych w kiepskiej jakości tłuszcze i [...]